Néhány szó a Börzsönyről ...

 

A Börzsöny kialakulása 15-18 millió évvel ezelőttre tehető, ezzel fiatal hegységnek számít. Nagyrészt vulkáni kőzetek alkotják.

A Börzsöny alapja egy a miocén korban működő ősvulkán. Egykori formája mára jelentősen lekopott.

A Börzsöny legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m).

Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége. A 100 legmagasabb magyar hegycsúcs közül 8 található a Börzsönyben.

A hegység felszíni vízfolyásai a vulkanikus földtani adottságok és az ezzel járó tagolt felszín nyomán, általában rövidek és kis vízhozamúak. Ráadásul az országos szinten is jelentős arányú erdőborítottság miatt az éves csapadékösszeg, majd 60%-át elpárologtatja az erdő. A vízfolyások nagy része nem a szép számmal előforduló, de nagy részt rendkívül ingadozó és csekély vízhozamú résvízforrásokból, hanem a hóolvadásból, a tartósabb esőzések, nyári heves zivatarok csapadékából táplálkozik. A patakok gyors és gyakran látványos vízszintváltozásai a vulkanikus eredetű kőzetek – töredezettségük ellenére – csekély vízáteresztő képességéből adódnak.
 

 

A Börzsöny növényvilágának  nagy részét tölgyesek és bükkösök alkotják gazdag egyéb növénytársulásokkal, gombafajokkal. A bakonyi és nógrádi típusú flóravilág választóvonala az északi és déli Börzsöny között húzódik. A térség állatvilága jelentős természetvédelmi érték. Gazdag vadállománya miatt a hegység jelentős vadászati területnek számít. Csendesen haladva gyakran megfigyelhetünk őzeket, szarvasokat. Nagyon ritka látványosság, többnyire az Ipoly menti területeken, 2 méteresre kiterjesztett szárnyakkal keringő, a kipusztulás közvetlen veszélyébe került parlagi sas megfigyelése.

  Az emberek már évezredekkel ezelőtt letelepedtek a hegységben, a jelenlétüket a mai napig több emlék őrzi, ugyanis számos vár található a környéken, például Drégelyvár, Hont vára, Ipolydamásdi vár, Nógrádi vár. 

A Salgó vár Perőcsénytől dél-délkeletre, kb. 4 km-re a 715 m magas Vár-bércen található. Nem összekeverendő a Somoskő melletti Salgóvárral. A vár építtetőjét nem ismerjük, valószínűleg a XIII. század második felében épült. Nevét első uráról, a Hunt nemzetségbeli Salgóról kapta. A vár romja melletti, Holló-kőnek nevezett sziklát az eső, a szél koptatta. Gyanútlanul szemlélve messziről az egykori vártorony romjának hihetjük.

 

A Börzsönyben található az ország legnagyobb összefüggő, "érintetlen", fokozottan védett hegyvidéki területe, melynek nagyrészét a börzsönyi ősvulkán kalderája foglalja magába. Fokozott védettsége ellenére turistautakon jól bejárható, a kaldera-peremen vezető turistautakról teljes és felejthetetlen kép tárul a látogatók elé.
Jellegzetes turista útvonal az ősi vulkánok peremén:

 

 

Szállás ajánló